субота, 9. фебруар 2008.

Instalacija XAMPP-a za Windows

U zavisnosti od toga koja se distribucija skine postoje dva metoda za instalaciju:

  • Instalacija koristeći instalacioni program
  • Instalacija bez korišćenja instalacionog programa

Instalacija koristeći instalacioni program

Da bi ste instalirali XAMPP koristeći ovaj metod neophodno je download-ovati xampp-win32-VERSION—installer.exe, gde je VERSION oznaka verzije (u našem slučaju 1.6.5). Nakon uspešnog download-a pokrenete program. Proces je u potpunosti pravolinijski: odaberete jezik, odredite lokaciju, odlučite se za način startovanja servera (pozivom komande ili ga
startujete kao servis).

  1. Izbor jezika. Obzirom da srpski nije podržan, engleski se čini kao dobar izbor, bar u mom slučaju.

  2. Nakon izbora jezika pojavljuje se početna strana “čarobnjaka”. Klik na dugme Next (obavezno bez čitanja) je pravi izbor.

  3. Sledi izbor lokacije na kojoj će se instalirati XAMPP. Root direkotorijum diska je pravi izbor
  4. Ni ovde preterana pažnja nije neophodna jer kasnije možete promeniti opcije vezane za način startovanja. Ako nemate predrasude vezane za startovanje nekog programa kao servisa ili ne želite da kasnije, pri korišćenju, razmišljate da li je startovan ili ne odaberite instalaciju servisa, u suprotnom Next je dovoljno.

  5. Računar će u zavisnosti od procesorske brzine raspakovati arhivu i smestiti je na pravo mesto.
  6. Time ste uspešno završili instalaciju. Ostaje vam da stisnete palčeve i proverite da li je sve u redu, odnosno da li XAMPP radi! Nakon što kliknete na dugme Finish, instalacioni program će vam ponuditi da startujete xampp-controll.exe. Iskoristite priliku.

Instalacija bez instalacionog programa

Ako niste ljubitelj kliktanja na Next ovaj metod će vam u potpunosti odgovarati. Bez obzira da li download-ujete verziju 7zip ili zip (koja je značajno veća) arhivu raspakujete te je direktorijum po izboru. Najbolji izbor je u root direktorijum, mada više nije neophodno.

U ovom slučaju raspakovali smo arhivu u c:\xampp. Otvorimo XAMPP folder i pokrenemo setup_xampp.bat


sve putanje u konfiguraciji će biti ažurirane u slučaju da ima potrebe.

Ono što preostaje je da se pokrenu željeni serveri koristeći .bat fajlove ili aplikaciju xampp-control.exe.

Ako arhivu raspakujemo u root direktorijum kao što je c:\xampp ili d:\xampp, XAMPP se može startovati direktno. To znači da nije potrebno startovati setup_xampp.bat. Apache, MySQL, i Mercury Mail Server biće korektno startovani. FileZilla FTP server neće biti startovan jer zahteva apsolutnu putanju.

Napomena: U slučaju da se xampp pojavljuje dvaput, odnosno da ste raspakovali tako da imate strukturu \xampp\xampp morate startovati setup_xampp.bat.

Нема коментара:

Постави коментар